Amazing Grace


‘De meest schadelijke uitdrukking in onze taal is: maar we hebben het altijd zo gedaan’. Was getekend, admiraal buiten dienst Grace Hopper. Een mooie krachtige quote, maar wie was deze dame dan, die het kennelijk tot admiraal in de Amerikaanse Marine had geschopt?
 
Ze bleek in ieder geval niet de ijzervreter die ik verwacht had. Meer een collega of branchegenoot van mij.  Met een legendarische staat van dienst binnen en buiten de IT afdeling van de Amerikaanse Marine, dat wel. Grace Hopper  was in 1934 de eerste Amerikaanse vrouw die afstudeerde op wiskunde. Ze schreef programma’s voor de eerste echte digitale calculator ter wereld. Een apparaat met relais, schakelaars en draaiende schachten. Toen het apparaat vastliep omdat er een mot in een  relais was gekropen kwam zij met de term ‘bug’, die tot op vandaag nog gebruikt wordt voor fouten in software.
 
Later ontwikkelde ze de eerste compiler. Voor de leken onder ons: dit zorgde ervoor dat programmeertalen gebruikt konden gaan worden die op gewone taal leken. Nog duidelijker: zonder dit baanbrekende werk zouden we ofwel geen PC’s, tablets en smart phones hebben ofwel ze zouden ons fundamenteel minder te bieden hebben. Hetzelfde geldt voor ons eigen UNIT4 Multivers.
 
Grace Hopper gaf niets om conventioneel denken en koppelde al in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw creativiteit aan een geweldig analytisch vermogen. Daarom is ze voor mij in de aanloop naar 2015 een veel sprekender voorbeeld dan alle verandergoeroes van de 21ste eeuw bij elkaar.

Janko Elstgeest, Manager afdeling Dienstverlening (servicedesk, consultancy)

arrowUp

Terug naar boven